top of page

Zelf Kerstfoto's maken.

Bijgewerkt op: 24 aug. 2022


kerstfoto's

Omwille van corona moeten alle fotografen de deuren sluiten tot 13 december. Daarom moest ik met pijn in het hart heel wat Kerstshoots annuleren. Heel wat mama's en papa's zullen dus zelf aan de slag moeten gaan om Kerstfoto's te maken. En ik wil jullie graag helpen zodat je prachtige foto's hebt voor op de kaartjes. Want kerstkaartjes zullen dit jaar voor veel mensen een hart onder de riem steken! Lees zeker verder tot het einde.

Zoek een mooie locatie. Bij mij start altijd alles met de juiste locatie vinden. Want de achtergrond van je foto is ontzettend belangrijk. Dat bepaald voor een groot stuk ook de sfeer in je foto. Ga eens op stap in de natuur en kijk goed rond. Soms moet je het niet te ver gaan zoeken. Waar je wel zeker op moet letten is dat je de foto's kan maken in de schaduw. Vermijd zonnevlekken in het gezicht, zacht licht is veel mooier. En dat past ook veel beter bij de Kerstsfeer. Maar let op dat de plek ook niet te donker is, want dan krijg je ruis in je foto. Verder let je er best ook op dat er geen storende elementen op de achtergrond staan.

Kerstversiering Je hebt misschien al opgemerkt dat ik heel vaak gebruik maak van attributen. Ik doe dit vooral omdat de kinderen dan iets leuks kunnen doen en zo hebben ze niet heel de tijd het gevoel dat ze moeten poseren. Dat maakt het voor jou dan ook gemakkelijker om foto's te kunnen maken. En Kerst is natuurlijk de ideale gelegendheid om attributen te gebruiken. Je hebt zeker en vast wel iets liggen dat dienst kan doen: Een kerstboom, een slee, een leuk autootje, pelsjes, lampjes, boeken,....

Kledij Eerst en vooral wil ik zeggen dat je iets moet kiezen dat je zelf ook heel mooi vindt. Maar ik geef toch graag een aantal tips mee. Want ook kledij maakt deel uit van de sfeer op je foto. - Je kiest best niet voor drukke patronen, teksten of te fijne streepjes.Dat zal de aandacht teveel trekken. - Zachte kleuren doen het altijd goed: beige, licht blauw, roze, wit,... Rood kan hier ook heel mooi zijn. - Donkere kleuren kan je beter vermijden. - Als je meer kindjes hebt is het ook altijd heel mooi dat de kledij matcht! Eigenlijk mag dit echt wel eenvoudige kledij zijn, een warme wollen trui, een warm kleedje, een mooie jas. Een leuke muts, handschoenen en sjaal passen ook mooi in de Kerstsfeer. Een standpunt kiezen. Kinderen zijn heel wat kleiner dan ons. Vaak fotograferen we gewoon rechtstaand. Ga eens zitten en fotografeer op hun ooghoogte. Je zal zien dat het werkt!

Hoe kan ik mijn kind voorbereiden? Bij elke fotosessie die ik doe vind ik het ontzettend belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen en dat ze zichzelf kunnen en mogen zijn. Want dat levert natuurlijk de mooiste beelden op en dan wordt het ook voor hen een leuke ervaring. Doe de fotosessie in een ontspannen en aangename sfeer. Daarom geef ik tijdens mijn fotoshoots kinderen altijd een opdrachtje. Geef eens een dikke knuffel, kriebel elkaar, kijk eens omhoog, zie je een vogel in de boom? Kijk eens in het boek,.... Zo hebben ze minder aandacht voor jou en kan je spontane foto's maken. Vertel je kind vooral dat het leuke dingen mag doen. Natuurlijk vertel je best ook dat je foto's gaat maken terwijl hij/zij speelt. Zeg niet teveel op voorhand dat je kind zeker moet lachen op de foto want dat is absoluut nergens voor nodig en het kan je kind misschien wel zenuwachtig maken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zelfs een foto zonder lach kan mooie emotionele beelden opleveren.


Geduld is een schone deugd. Ja, ik weet het! Het is niet altijd gemakkelijk om foto's te maken van je kinderen. En al zeker niet van je eigen kinderen, geloof mij, ik spreek uit ondervinding. Maar probeer om rustig te blijven. En willen ze iets echt niet doen? Geen probleem, dan zoek je gewoon iets anders dat ze tof vinden.

Waar kan ik mooie kaartjes laten maken?


Er zijn heel wat leveranciers waar je kaartjes kan bestellen als particulier. Zelf vind ik dat Vistaprint een hele mooie kwaliteit heeft. Het zijn stevige kaartjes en je hebt veel keuze uit verschillende ontwerpen. Je kan er zelfs teksten kiezen in goudfolie, super mooi! Zorg er wel voor dat je de kaartjes op tijd besteld want in deze periode hebben drukkers het enorm druk.


Voila, dit waren zowat de tips die ik jullie wil meegeven. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Veel plezier met het maken van de Kerstfoto's. En geniet van die kleine schatten!


Liefs,

Debby
1.717 weergaven

Comments


bottom of page