top of page

10 handige tips voor het fotograferen van je kinderen.

Bijgewerkt op: 24 aug. 2022


foto's kinderen


Wil je graag een leuke fotoreportage maken van je kind(eren) maar weet je echt niet hoe je hier aan moet beginnen? Vind je het moeilijk om die kleine wiebelkontjes netjes op de foto te krijgen? Wat zijn nu dé geheimen om kinderen mooi te fotograferen? Wel, ik moet je zeggen dat er jammer genoeg geen wondermiddel bestaat...


Ik heb al heel wat kindjes voor mijn lens gehad en geloof me, je eigen kids fotograferen is nog het moeilijkste van allemaal. Al moet ik wel zeggen dat mijn oudste dochter Lynne het ondertussen al wat gewoon is dat mama foto's maakt van haar. Maar mijn jongste dochter Elise van 2, dat is een ander paar mouwen. Oh ja, de terrible two, je kent het wel! Maar zelfs dan kan je prachtige foto's maken. Het is een uitdaging en met deze tips kan ik je alvast een eindje op weg helpen.


1. Bereid je goed voor.


Een goede voorbereiding is al de helft van het werk. Ik bereid mijn fotoshoots altijd tot in de puntjes voor.

Meestal begint dit met een idee dat ik in mijn hoofd heb. Op basis daarvan ga ik op zoek naar de perfecte locatie. En voor mij is dat bijna altijd in de natuur. Dat kan een grasveld, een bos, een leuk wegeltje, een bloemenveld of een boomgaard zijn.


Je hebt het misschien wel al gemerkt dat ik heel graag gebruik maak van attributen. Ik ga vaak opzoek naar oude voorwerpen die je niet zomaar ergens kan vinden. Het liefst van al loop ik rommelmarkten af of ga ik snuffelen in de kringloopwinkel want daar kan je echte schatten vinden! Kies iets dat bij je kind past. Misschien leest hij/zij wel graag? Of is je kind gek op tekenen? Speelt je dochter of zoon een instrument? Dat zijn allemaal dingen die je kan gebruiken en zo zal je kind ook enthousiast zijn.


En tot slot de kledij. Want ook dit bepaalt de sfeer van je foto en is toch wel heel belangrijk. Ikzelf hou van kledij die sober is. Zachte kleuren doen het altijd goed. Vermijd zeker drukke prints, fijne streepjes en teksten, want die trekken te veel aandacht.


2. Kies het juiste moment uit.


Vooral bij kleine kindjes is het belangrijk om een goed moment uit te kiezen. Zorg ervoor dat je kindje goed geslapen heeft. Nog snel wat foto's maken voor het eten is echt geen goed idee. Een goed gevuld buikje helpt zeker en vast om een vrolijk kindje vast te leggen.


3. Laat je kinderen iets doen dat ze graag doen en geniet van het moment.


Probeer niet teveel druk op je kind te leggen. Zeg dat je iets leuks gaat doen en dat jij daar ondertussen foto's van gaat maken. En zorg dat het ook echt fun is, maak plezier! Laat je kind springen, dansen, lezen, tekenen, bloemen plukken, een huisdier knuffelen, elfjes zoeken,... Spreek hun fantasie aan en laat ze vooral zichzelf zijn, want dat levert de mooiste foto's op. Ik laat de kinderen meestal echt iets doen zodat ze bezig zijn en zich niet vervelen. En als dat dan ook nog iets is waar ze gek op zijn levert dat de allermooiste foto's op.


foto's kinderen

4. Geduld!


Oh ja, je hebt eindelijk een super leuk idee en je hebt alles goed voorbereid. Maar dan wil je kleine kapoen niet meewerken. Het loopt niet altijd zoals jij dat wil. Soms willen kinderen absoluut niet doen wat je vraagt en dat vind ik nu juist zo leuk aan het fotograferen van kinderen. Het is een uitdaging, maar ze zijn zo schattig en spontaan.


Wel, mijn tip? Laat je kind even doen wat het leuk vindt. Doe even iets anders en kom er later op terug. En de kans is groot dat je ook toffe foto's kan maken van je kind terwijl die iets anders aan het doen is. Soms kan ik het idee in mijn hoofd niet uitwerken zoals ik het wou, maar kom ik thuis met nog iets veel beters.


Laat je kind maar even begaan en ga zeker niet aandringen. Wanneer je dit wel doet is de kans groot dat ze de volgende keer gaan lopen als je je toestel boven haalt. Soms kan je het op een akkoordje gooien en willen ze het later dan toch wel doen. Want eens je kind begint te zeuren of nog erger, begint te wenen is het vaak gedaan met fotograferen. En laat dit nu allemaal net iets moeilijker zijn bij je eigen kinderen. Maar geloof me, met veel geduld kan je toch een klein beetje toveren.


5. Kijk naar het licht.


Fotograferen is eigenlijk schrijven met licht. Het is dan ook zo belangrijk om hier rekening mee te houden. Ik maak altijd gebruik van zacht licht, dat vind ik het mooiste. Daarom vermijd ik de felle zon. Deze zorgt voor harde schaduwen in het gezicht en dat is net wat ik niet wil. Schijnt de zon toch hard? Zoek dan een plekje op waar schaduw valt of maak foto's tegen de zon in.


Vermijd natuurlijk ook te donkere plekken, want je zal algauw ruis in je foto's krijgen. Wil je graag thuis foto's maken? Ga dan op zoek naar een ruimte met veel daglicht. Grote ramen, veluxen en deuropeningen zijn ideaal. Let erop dat je ook hier een egale lichtpartij op het gezicht laat vallen.6. Kies een goed standpunt


Kinderen zijn heel wat kleiner dan ons. Vaak fotograferen we gewoon rechtstaand. Ga eens zitten en fotografeer op hun ooghoogte. Je zal zien dat het werkt!


7. Vergeet niet om naar je achtergrond te kijken


Hoewel je modelletje natuurlijk het allerbelangrijkste is op de foto is toch ook de achtergrond van groot belang. Het bepaald mee de sfeer van je foto, dus kijk goed waar je gaat staan. Zie je storende elementen op de achtergrond, verplaats je dan een beetje. Een drukke achtergrond leidt de aandacht af.


8. Vraag niet om te lachen, maar doe gewoon eens lekker gek!


'Lach eens mooi!' We zeggen het zo gemakkelijk maar eigenlijk is dit iets dat je echt moet proberen vermijden. Want zo krijg je al gauw een gemaakte lach en dat is niet hoe je kind echt is. Probeer daarom om eens gek te doen: 'Ik ga je komen kriebelen!!!! Laat broer of zus een mopje vertellen. Doe een leuk kiekeboespelletje,... Als mama of papa ben je in het voordeel want jij weet het beste wat je kindje leuk vindt. En heb je toch een foto met een boos gezichtje erop? Ook dat kan een leuke en grappige herinnering zijn voor later!


foto's kinderen

9. Kijk door de zoeker.


Heb je een camera? Kijk dan door de zoeker, zo krijg je een beter beeld van je foto. Je blikveld versmalt en hierdoor zie je bijvoorbeeld het lelijke gebouw of de auto's op de achtergrond niet meer, perfect! Je kan zo een betere compositie maken voor je foto. Weet dat de locatie niet altijd perfect moet zijn. Soms is het maar een klein stukje uit het geheel dat je nodig hebt om die prachtige foto te maken. Fotografeer je met je telefoon, kijk dan goed naar je scherm en vergeet daarbij de achtergrond niet te controleren.
10. Oefenen, oefenen, oefenen...


En tot slot... Ben je teleurgesteld in de foto's die je hebt gemaakt? Weet dan dat oefenen echt wonderen doet. En ja, het is een cliché, maar het werkt echt! De eerste foto's van mijn kinderen waren ook niet altijd goed en ook nu blijf ik nog zoveel dingen bijleren. Ik volg regelmatig een workshop om mijn fotografieskills te verbeteren. Je moet eigenlijk aan een heleboel dingen denken wanneer je kinderen fotografeert. Soms moet het ook echt snel gaan en heb je niet veel tijd om na te denken. Daarom is het echt heel belangrijk om veel te oefenen zodat dit meer en meer een automatisme wordt. Gun jezelf de tijd om hierin te groeien. Het gaat je zoveel plezier opleveren, dat beloof ik!Liefs, Debby


289 weergaven

Commentaires


bottom of page