top of page

Magische foto's... Hoe dan?

Bijgewerkt op: 24 aug. 2022


Cursus kinderfotografie

Hou jij ook zo van dat magische, feeërieke sfeertje in foto's? In deze blog laat ik je zien welke 5 elementen je daarvoor nodig hebt.


1. Het mooiste licht!


Licht is een heel belangrijk aspect om rekening met te houden wanneer je foto's wil maken. Zonder het juiste licht kan je geen dromerige foto's maken. Daarom let ik bij het zoeken van een goede locatie ook altijd op de lichtinval. Waar zit de zon op het moment van de fotoshoot?


Felle zon probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, want dat is veel moeilijker om zachte foto's te maken. Het kan wel maar het allerliefste maak ik foto's tijdens het gouden uurtje. Ik spreek dan ongeveer 1,5u voor de zon onder gaat af met klanten. Het licht is dan heel zacht en geeft een prachtig effect aan je foto's. Ik werk heel vaak met tegenlicht. Zo krijg je een mooi rimlicht in de haren en het zonlicht geeft ook een heel mooi effect als het door blaadjes of gras schijnt. Hieronder zie je de opstelling van een foto die gemaakt is tijdens het gouden uurtje.


Cursus kinderfotografie

Ook als het bewolkt is kan je prachtige foto's maken. Dan is het ook wat gemakkelijker omdat de wolken een grote softbox vormen. Je hebt dus sowieso zacht licht om met te werken. Het enige waar je dan op moet letten is dat het plekje waar je foto's gaat maken niet te donker is. In het midden van het bos zou ik dan geen foto's maken, maar wel aan de rand. De foto hieronder is gemaakt op een mistige dag, zo krijg je nog meer mysterie in de foto. Dus laat je mist je zeker niet tegen houden om foto's te gaan maken!


Cursus kinderfotografie

2. Een wazige achtergrond!


Een wazige achtergrond zorgt ervoor dat je nog meer sfeer in je foto krijgt. Door met scherpte-diepte te werken komt je onderwerp ook meer los van de achtergrond waardoor de aandacht nog meer naar het modelletje wordt getrokken.


Maar hoe krijg je dan een wazige achtergrond in je foto?


  1. Denk aan het brandpunt: vanaf 85mm krijg je die mooie scherpte-diepte in je foto.

  2. Fotografeer met een open diafragma: bijvoorbeeld f2.8.

  3. Zorg voor veel open ruimte achter je modelletje.


3. Kleuren


Kleuren bepalen voor een groot deel hoe je foto er uit zal zien. Daarom kan je best ook rekening houden met de kleur van de kledij. Zachte kleuren doen het altijd goed! Wit, beige, licht blauw, roze, ... Maar ook aardetinten doen het heel goed: roestkleur is bijvoorbeeld heel mooi. Geef deze tip ook zeker mee aan klanten! Ik maak graag een kleurenpalet bij mijn foto's. Zo krijg ik meer feeling met het kleurenpalet van de foto.

Cursus kinderfotografie

4. Mooie elementen


Bloemen, bomen, gras, een wegje, een boomstronk,... Het geeft toch net dat beetje extra aan een foto. Kijk eens rond tijdens het wandelen, fietsen,.... Je moet het zeker niet altijd ver gaan zoeken!


5. Attributen


Ik vind het heel fijn om attributen te gebruiken. Het zorgt ervoor dat kinderen iets leuks kunnen doen tijdens de fotoshoot. Ze amuseren zich en jij kan ondertussen rustig foto's maken. Bovendien kan je zo nog meer een verhaal vertellen. Win-win dus! Attributen hoeven zeker niet veel te kosten. Heel veel van mijn attributen vond ik op rommelmarkten en kringloopwinkels.

Cursus kinderfotografie

Vond je deze tips handig en wil je graag nog meer leren over het maken van dromerige foto's? Wil je weten hoe je het licht kan sturen? Hoe je die mooie wazige achtergrond kan creëren? Vind je het moeilijk om een goede locatie te vinden? En wil je weten hoe je je foto's kan bewerken om nog meer sfeer in je beelden te krijgen? Ik werkte een online cursus uit waarin ik je stap voor stap laat zien hoe je deze foto's kan maken. Ik neem je mee van begin tot einde. Wil je graag meer informatie? Klik dan op de knop hieronder!bottom of page